A nyní zpracujeme vykynuté těsto.
Před zpracováním těsta je potřeba si připravit ošatku. Ošatku jsem si zakoupil v tomto internetovém obchodě – www.super-naradi.cz.
„Podle uvedeného rozpisu surovin upečete 1 kg chleba – koupil jsem si kulatou a oválnou ošatku na 1,5 kg těsta, aby byla rezerva a je to OK.“
Dále je vhodné opatřit si kus plátna (používám kus starého bavlněného povlaku). Těsto můžete dát po zpracování přímo do vymoučené ošatky, ale mně se to moc neosvědčilo – po vyklopení těsta z ošatky mi občas nějaké těsto zůstávalo v záhybech ošatky.
Zpracování těsta
- připravíme si plátno, pomoučíme ho a odložíme si ho k ruce
- pomoučíme si moukou pracovní stůl
- vykynuté těsto pomocí plastové stěrky vybereme z mísy na pracovní stůl
- pomoučíme si ruce a těsto několikrát přeložíme
- těsto několikrát spodkem dlaně řádně zpracujeme – vytlačíme vzduchové bubliny, které vznikly při prvním kynutí
- videonávod na zpracování těsta je velmi dobře popsán na „Pavla v troubě„
- po zpracování těsta vytvoříme bochánek a vložíme do připraveného pomoučeného plátna
- v plátnu s bochánkem uděláme tzv. raneček a vložíme do ošatky
- plátno přeložíme přes ošatku a bochánek lehce vytvarujeme v ošatce
- bochánek pomoučíme a překryjeme utěrkou
- ošatku uložíme na teplé místo a necháme kynout tři hodiny
A takhle to vypadá po vykynutí v ošatce.
„Potřebnou dobu na vykynutí můžete upravit podle chování těsta při pečení. Pokud již chleba při pečení nevykyne – je překynutý. A naopak, pokud chleba při pečení velmi vykyne a jsou v něm tzv. jeskyně – je nedostatečně vykynutý.“
V příštím díle probereme pečení.