Domácí chléb – Zpracování těsta

A nyní zpracujeme vykynuté těsto.

Před zpracováním těsta je potřeba si připravit ošatku. Ošatku jsem si zakoupil v tomto internetovém obchodě – www.super-naradi.cz.

„Podle uvedeného rozpisu surovin upečete 1 kg chleba – koupil jsem si kulatou a oválnou ošatku na 1,5 kg těsta, aby byla rezerva a je to OK.“

 Ošatka kulatá  Ošatka oválná

Dále je vhodné opatřit si kus plátna (používám kus starého bavlněného povlaku). Těsto můžete dát po zpracování přímo do vymoučené ošatky, ale mně se to moc neosvědčilo – po vyklopení těsta z ošatky mi občas nějaké těsto zůstávalo v záhybech ošatky.

Zpracování těsta

  • připravíme si plátno, pomoučíme ho a odložíme si ho k ruce
  • pomoučíme si moukou pracovní stůl
  • vykynuté těsto pomocí plastové stěrky vybereme z mísy na pracovní stůl
  • pomoučíme si ruce a těsto několikrát přeložíme
  • těsto několikrát spodkem dlaně řádně zpracujeme – vytlačíme vzduchové bubliny, které vznikly při prvním kynutí
  • videonávod na zpracování těsta je velmi dobře popsán na „Pavla v troubě
  • po zpracování těsta vytvoříme bochánek a vložíme do připraveného pomoučeného plátna
  • v plátnu s bochánkem uděláme tzv. raneček a vložíme do ošatky
  • plátno přeložíme přes ošatku a bochánek lehce vytvarujeme v ošatce
  • bochánek pomoučíme a překryjeme utěrkou
  • ošatku uložíme na teplé místo a necháme kynout tři hodiny

Zpracované těsto po vložení do ošatky

A takhle to vypadá po vykynutí v ošatce.

Vykynuté těsto v ošatce

„Potřebnou dobu na vykynutí můžete upravit podle chování těsta při pečení. Pokud již chleba při pečení nevykyne – je překynutý. A naopak, pokud chleba při pečení velmi vykyne a jsou v něm tzv. jeskyně – je nedostatečně vykynutý.“

V příštím díle probereme pečení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *