V tomto díle popíši vlastní pečení chleba. Pro pečení používám plynovou troubu.
Připravíme si štětec na ometení vykynutého bochníku od přebytečné mouky. Tento štětec také použijeme na potření chleba po upečení – bude měkká kůrka. Dále je dobré mít po ruce mechanický rozprašovač s vlažnou vodou, který použijeme na postříkání chleba před pečením a poté ho použijeme na průběžné zvlhčování trouby po dobu pečení.
Postup pečení
- 15 minut před pečením vyhřeji troubu na maximum – cca 250 °C
- před vložením na plech bochník v ošatce pomoučím, aby se nepřilepil na plech (nepoužívám pečící papír)
- bochník překryji prkénkem (na fotografii je vidět pod ošatkou) a otočím i s ošatkou
- sundám ošatku a opatrně odstraním plátno z bochníku
- bochník ometu štětcem od přebytečné mouky a vložím na rozpálený plech
- postříkám bochník rozprašovačem (je možné ho na povrchu nařezat žiletkou – osobně neprovádím) a plech vložím do trouby
- naliji horkou vodu do spodního pekáče pod plechem s bochníkem a zavřu troubu
- chleba zapékám 10 minut na max – 250 °C
- po 10 minutách snížím teplotu na cca 200 °C, vytáhnu pekáč s vodou z trouby
- peču 20 minut, kdy po pěti minutách vstřikuji rozprašovačem vodu pod plech s bochníkem (po 10 minutách otáčím chleba v troubě)
- dopékám 10 minut na minimální výkon trouby
- celkový čas pečení chleba mi v součtu trvá 40 minut
- po upečení chleba vyndám na mřížku, potřu vlažnou vodou a nechám 2 hodiny vychladnout
“ Postup pečení je dobře vysvětlen v informačním videu na Pavla v troubě .“
A tady je výsledek 🙂
Pár slov na závěr
Když jsem začínal péct vlastní chleba, držel jsem se přesně postupu, který je uveden na stránkách „Pavla v troubě„. Tento postup je vyzkoušený a hlavně funguje. Na těchto stránkách popisuji svojí vlastní metodu, ke které jsem se dopracoval ročním pečením chleba.
Hlavně jsem se snažil celý výrobní proces co nejvíce zjednodušit.
- zpracuji těsto elektrickým hnětačem a nechám kynout v teple 3 hodiny (nepřekládám a nepoužívám olej)
- zpracuji vykynuté těsto a dám do pomoučené látky, kterou vložím do ošatky (místo ošatky můžete použít adekvátní mísu)
- nechám v teple kynout 3 hodiny
- před vložením na plech bochník v ošatce pomoučím, aby se nepřilepil na plech (nepoužívám pečící papír)
- můj postup pečení v plynové troubě: zapékání 10 minut na max (250°C), pečení 20 minut (200°C), dopékání 10 minut na min
A pokud vás zajímá, jak vypadal můj první upečený chleba, můžete se podívat níže. Kvásek byl starý 6 dní od založení a bochník jsem nechal kynout v plastové míse (neměl jsem ještě ošatku). Chuťově byl vynikající.
Takže vytrvejte a úspěch se dostaví 🙂 🙂 🙂
Supr, jasně popsáno. Teď už jen se do toho pustit.