Domácí chléb – Příprava těsta

Další díl seriálu se zabývá vlastní přípravou těsta na chleba.

Dvanáct hodin před přípravou těsta na chleba si necháme rozkvasit kvásek.

Složení:

Uvedenou směs řádně promícháme, zabalíme do mikroténové tašky a uložíme na teplé místo. Je vhodné použít větší mísu, protože kvásek po rozkvašení zvětší svůj objem.

Kvásek před rozkvašením

Po dvanácti hodinách je kvásek připraven pro přípravu těsta.

Rozkvašený kvásek

 

Zajištění kvásku pro další pečení

Před přidáním kvásku do připravovaného těsta si po řádném zamíchání kvásku v míse odebereme tři vrchovaté polévkové lžíce a dáme si je do skleničky. Skleničku přiklopíme víčkem (jen přiklopit, ne utáhnout! – musí dýchat) a vložíme do ledničky. V chladu kvásek není tak aktivní a není potřeba dokrmovat žitnou moukou během uložení v ledničce. Tři odebrané lžíce kvásku ve sklenici stačí pro příští přípravu chlebového těsta.

“ Po každém rozkvašení kvásku sklenici od kvásku umyji pod tekoucí vodou a ty tři lžíce dávám do čisté skleničky. Jsou názory, že to není potřeba, ba že to kvásku škodí, ale můj postup už mám vyzkoušený. Kvásek už mám rok a stále je v pořádku. Peču jednou za 14. dní – rozkvašováním se kvásek omlazuje. Ze začátku jsem pekl každý týden, ale rodina už se namlsala 🙂 . Jednou jsem měl dokonce kvásek tři neděle v lednici bez přikrmování a vydržel.“

Příprava těsta

Složení :

  • 500 g pšeničná hladká mouka chlebová
  • 12-20 g soli (dávám 20 g soli)
  • kmín celý (dávám vrchovatou polévkovou lžíci)
  • rozkvašený kvásek
  • 250-300 g (ml) vody (dávám 300 ml vody)

Suroviny pro přípravu těsta

Uvedenou směs zpracuji v míse ručním šlehačem s hnětacími háky. Po vytvoření hladkého těsta (cca 5 – 10 minut) mísu vložím do mikroténové tašky, překryji utěrkou a dám na teplé místo. Nechám kynout tři hodiny.

„Těsto lze zpracovat i ručně, ale je to pracnější. Postup je ve videu na této stránce – Pavla v Troubě

Hotové těsto před vykynutím

Po třech hodinách :

Hotové těsto po vykynutí

Příště si uválíme bochník 🙂 .

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *