Domácí chléb – Vypěstování kvásku

Kvásek se skládá z žitné mouky a vody.

Popíši postup založení a vypěstování vlastního kvásku pro upečení chleba.

Pro založení budeme potřebovat větší sklenici, polévkovou lžíci a mikroténový sáček. Ze surovin žitnou mouku a převařenou vodu.

Doporučuji krmení kvásku provádět každý den ve stejnou hodinu.

1. den

  • Do sklenice dáme tři polévkové lžíce žitné mouky, přidáme převařenou vodu tak, aby vzniklo řídké těstíčko, které řádně promícháme lžící. Lžíci necháme ve sklenici, sklenici vložíme do mikroténového sáčku, zavážeme a vložíme na teplé místo – ideálně je to cca 24 ºC.

“ Osobně jsem kvásek dával na radiátor ústředního vytápění. Mezi sklenicí a radiátorem jsem měl plastovou podložku na krájení masa.“

2. den

  • Po vybalení ze sáčku směs řádně promícháme lžící, přidáme dvě polévkové lžíce žitné mouky a vody tak, aby zase vzniklo řídké těstíčko. Sklenici opět zabalíme do sáčku a vložíme na teplé místo.

3. den

  • Postup je stejný jako předchozí den s tím rozdílem, že přidáme tři lžíce žitné mouky.

4. den

  • Ze sklenice odebereme tolik kvásku, aby tam zůstala jen jedna lžíce. Přidáme tři lžíce žitné mouky, vodu a opět vytvoříme řídké těstíčko. Sklenici zabalíme a dáme na teplé místo.

5. den

  • Postup opakujeme z předchozího dne.

6. den

  • Je čas na rozkvašení a upečení prvního vlastního chleba z kvásku 🙂

Postup založení, krmení kvásku a péči o něj je detailně popsán v instruktážním videu na této stránce: www.pavlavtroube.cz

Dále na těchto stránkách najdete instruktážní video jak upéct chleba vč. receptu.

Musím tímto poděkovat paní Pavle Habrnálové za tyto informace, díky kterým jsem začal péct vlastní chleba.

Hotový kvásek

V příštích dílech popíši přípravu těsta a vlastní upečení kváskového chleba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *