Domácí chléb – Úvod

Je to už rok, co se zabývám pečením domácího chleba z kvásku. Protože si myslím, že by se mé zkušenosti mohly pár lidem hodit, předkládám na těchto stránkách můj postup výroby domácího chleba. Před vlastním pečením chleba je nutné si opatřit níže uvedené suroviny.

Složení chleba je velice jednoduché, skládá se ze čtyř základních surovin:

1. Mouka

  • Pro vlastní výrobu chleba používám níže uvedené mouky:

Mouka-zitna-chlebovaMouka-psenicna-hladka-chlebova

Žitná mouka se používá na založení kvásku a rozkvašení kvásku před vlastním pečením chleba. Pšeničná hladká mouka se dává přímo do těsta na chleba.

“ Uvedené mouky osobně kupuji v obchodě Kaufland. Dále existují mouky Babiččina volba – žitná chlebová a pšeničná hladká chlebová. Když jsem před rokem zakládal kvásek, použil jsem Žitnou mouku Bio z obchodu Albert. Mám vyzkoušeno, že místo hladké pšeničné mouky chlebové lze použít i klasickou hladkou pšeničnou mouku.“

2. Sůl

  • Používám klasickou kuchyňskou sůl

3. Kmín

  • Používám kmín celý

Kmin_cely

4. Voda

  • Tady není co dodat 🙂

V příští části vám popíši založení a vypěstování kvásku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *