Pěstování tabáku – Tabák selský

Jak jste si již z minulých příspěvků všimli, rád pěstuji exotické rostliny. Na základě několika žádostí – celkem 2 🙂 zveřejňuji moje drobné poznatky při pěstování Tabáku selského.

První rok jsem pěstoval tabák dle rad od známého (od kterého jsem měl i pár sazenic Tabáku selského), ale už během prvotního pěstování jsem našel tyto stránky. Vše je tam podrobně popsané a dokonce tam najdete celkem podrobnou příručku pro efektivní pěstování tabáku ve formátu pdf. Odkaz se vám otevře v novém okně.

Semena tabáku jsou velmi málá, vypadají jak zrnka máku. Proto je potřeba rostlinky předpěstovat. Pro výsev ( konec března) jsem použil oblíbenou vaničku od masa a zeminu z kompostu. Aby jsem měl klid od plevele, provedl jsem sterilizaci zeminy (viz. předchozí článek o pěstování arašídů). Vaničku jsem zaplnil zhruba do dvou třetin objemu, provedl řídký výsev – což byl drobný problém s ohledem na velikost semen 🙂 a zvlhčil rozprašovačem. Poté jsem semínka lehce posypal zeminou, aby byla zakrytá, a opět zvlhčil rozprašovačem. Vaničku jsem zakryl sáčkem a zajistil gumičkami. Průběžně jsem kontroloval vlhkost půdy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Když rostlinky dorostly k sáčku, provedl jsem odkrytí a dál už jsem jen zaléval.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Když rostliny dorostou do výšky cca 5 cm, je čas na přesazení.

P5014336 P5034356

Osobně jsem rostliny přesazoval začátkem května do kelímků od jogurtů. Na fotografiích vidíte rozdíl mezi rostlinami, které zůstaly ve vaničce a rostlinami, které byly přesazeny.

P5204399 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sazenicím se dařilo a počasí také přálo, takže 1.6. jsem sazenice vysadil ven.

P6014419

Výsadbu jsem prováděl jak u rajčat. Nejdříve jsem zatloukl řadu kolíků na rajčata – výška cca 1,5 m. Vyhloubil jsem u každého kolíku jamku, vložil sazenici, přisypal kompost, jamku řádně prolil vodou a poté jsem sazenici přihrnul odhrabanou půdou z jamky až těsně ke spodním listům rostliny. Po vysázení rostlin jsem záhon řádně zalil. Vzájemný odstup rostlin na záhonu je 0,5 x 0,5 m (u Tabáku viržinského je to 1 x 1 m).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kromě zalévání a průběžného okopávání rostliny moc péče nepotřebovaly. V průběhu růstu jsem tabák přivazoval ke kolíkům. Na přivazování se mi velmi osvedčily rozstříhané dámské punčochy. Jediné úskalí, které mi dávalo zabrat byl boj se slimáky :-(. Slimáci chodili na tabák jak do sámošky. Jednu rostlinu mi dokonce tak dlouho okusovali, až rostlina uhynula a slimáci ji poté dokonale zpracovali! Pokud zvládnete ochránit rostliny před slimáky v době počátečního růstu, máte víceméně vyhráno. Když rostlina zesílí, tak už slimákům lépe odolává. Přikládám pár fotografií z růstu rostlin. Takto vypadaly po měsíci a půl od výsadby.

P7184527 P7184526

A takto následující měsíc.

P8124605 P8124604

Zralé listy se sklízí těsně před kvetením tabáku, ale protože jsem to z časových důvodů nestihnul musel jsem je sklízet už v době kvetení.

Zpracování tabáku je velmi dobře popsáno v citované příručce, která je zmiňovaná na začátku článku, podle které jsem postupoval. V této části mám ještě značný prostor na zlepšení. Tabákové listy jsem 3 měsíce sušil, poté jsem odstranil středovou žilnatinu z každého listu, provedl fermentaci. Po fermentaci jsem listy namočil na deset minut do vody (ve vodě krásně zvláčněly) a nařezal na proužky, které jsem dosušil.

Zde je část úrody.

P1074705

Závěrem.
Tabák selský je nenáročná rostlina, která snese i chladnější počasí. Rostliny  jsou menší, než u Tabáku viržinského, a mají více nikotinu. Proto je nutné listy Tabáku selského vždy fermentovat. Zpracování tabáku je celkem pracné, takže cigaretu z vlastní sklizně považuji za třešničku na dortu 🙂

 

3 komentáře u „Pěstování tabáku – Tabák selský

      1. admin Autor příspěvku

        Úplná definice fermentace zní takto: „Jde o přeměnu látky za účasti enzymů mikroorganismů, při niž probíhají v důsledku aktivity mikroorganismů chemické přeměny organických látek a vznikají látky energeticky chudší“.

        Fermentace tabáku je v podstatě věda. Existují stovky různých postupů a tabákové společnosti, či hlavně výrobci značkových doutníků si ty své vlastní střeží jako oko v hlavě. Pro naši domácí potřebu a s ohledem na podmínky, kterými jsme při fermentaci limitováni se nejvíce v praxi osvědčily následující postupy.

        Listy tabáku připravené k fermentaci nejprve zvlhčíme. Tento krok máme za sebou po odříznutí středové žilnatiny listu a nemusíme tabák sušit a znovu vlhčit. Po té listy namačkáme do větších uzavíratelných sklenic až po víčko, uzavřeme, do víčka uděláme 3 – 4 malé dírky a postavíme víčkem na pevnou podložku. Nádobu překryjeme černou fólií a necháme cca týden na slunném nebo teplém místě s teplotou minimálně 30 C.

        PS. Lenost světem vládne :-(. V textu mám odkaz, kde to najdete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *