Pěstování podzemnice olejné podruhé – rok 2014

Rok se s rokem sešel a opět jsem se pustil do pěstování arašídů. Tento rok se mi je povedlo vypěstovat venku na zahradě.

Termín výsevu byl stejný jako loni – konec března. Zeminu, použitou z vlastního kompostu, jsem před výsevem semen sterilizoval. Dle informací z internetu se pro sterilizaci zeminy má použít teplota 70 – 80 °C po dobu 20 – 30 minut. Pro tuto operaci jsem použil starý pekáč a plynovou troubu. Sterilizací zeminy zlikvidujete semena plevelů a případné škůdce, kteří jsou v půdě schovány.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pro přesazení jsem opět použil kelímky od jogurtů. Dvě rostliny jsem rovnou přesadil do větších květináčů – jako loni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poučen neúspěchem v loňském roce jsem rostliny přesadil ven až po 20. květnu. Tentokrát bylo počasí přívětivé a nemrzlo. Z počátku byly rostliny povadlé (nemají rádi teplotu pod 10 °C), ale nakonec se všechny ujmuly.

P5214406Poté, co začaly kvést, jsem je přihrnul zeminou. Tím se docílí lepších podmínek pro tvorbu semen – šlahouny z květů se lépe zavrtávají.

Tady mám pár fotografií z růstu arašídů doma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P6104452 P6224492

A tady fotografie z růstu arašídů na zahradě.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sklízel jsem, až když rostliny začaly žloutnout. Vydržely do konce září.

P9284647

Na sklizeň jsem použil rycí vidle, protože půda byla značně promočená. Z 11 rostlin nebyly buráky jen na třech. Viz přiložené fotografie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tady je úroda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zatím to na jídlo (s ohledem na množství) není, ale pro příští výsev je to dostatečné 🙂 .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *