Oprava poškozeného modelu – vylomený podvozek

Jak jsem opravoval poškozený model Hurricane.


Někdy se stane, že přistání s modelem nedopadne úplně podle plánu. V tomto případě jsem šel s Hurricanem moc strmě na přistání a tady je výsledek.

Po vyříznutí nejvíce poškozené části křídla jsem odstranil vylomenou podvozkovou nohu a modelářským nožem jsem vyříznul veškerou vyštípanou balsu. Původně byl podvozek přišitý k překližce a zalepen epoxidem. Protože jsem nechtěl Hurricana kuchat více, než je zdrávo, rozhodl jsem se novou podvozkovou nohu připevnit třmeny z konzervového plechu. Epoxidové lepidlo jsem odstranil za pomocí vrtačky a brusných tělísek (používají se do přímých brusek). Vyrobil jsem dva třmeny pro uchycení podvozku a pak jsem předvrtal díry dle uchycení podvozkové nohy.

Položil jsem list kancelářského papíru nad vzniklým otvorem a za pomocí lehkého protlačování prsty jsem získal tvar prkénka, který byl potřeba vyrobit pro opravu křídla. Tvar jsem vystřihnul a s přídavkem překreslil na balsové prkénko. Postupným přibrušováním jsem výplň napasoval do křídla. Dále bylo potřeba vyrobit novou podvozkovou nohu, protože původní noha se při nárazu se zemí ohnula a už jí nebylo možné použít. Díly potřebné pro opravu jsou na další fotografii.

Podvozkovou nohu jsem přišrouboval třmeny a šroubky zajistil sekundovým lepidlem. Poté jsem přilepil doměrek.

Po lehkém obroušení smirkovým papírem a přilakováním záplaty z potahového papíru jsem provedl finální nátěr a po zaschnutí barvy připevnil podvozkový kryt.Vysledek hotové opravy je na dalších snímcích.

Závěrem bych chtěl dodat, že v případě havárie či poškození modelu není třeba hned házet flintu do žita a v klidu, po opadnutí emocí typu „Teď už to jenom zapálím!“, vymyslet postup co s tím. Většina poškození se dá opravit a pokud jste si model postavili sami je to výhoda 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *